İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

2016 Şubat ayı kira artış oranı ne kadar?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira anlaşması bir seneliğine daha uzayan kiralamalarda kira bedelinde artış yapılıyor. Yeni kira döneminde uygulanacak zam hesaplama kuralları Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor.

Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerindede uygulanıyor. Bu oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.

Geçtiğimiz ay sözleşmesi yenilenen kiracılara yüzde 5,28 oranında zam yapıldı. Peki, 2016 Şubat kira artış oranı ne kadar oldu?

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artışgösterdi.

Meskendeki kiracıya yukarıdaki oranlardan on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor. Buna göre, 2016 Şubat'ta kiracıya en fazla yüzde 5,50 oranında zam yapılacak. Kiracının kira bedeli 1000 TL ise, yeni kira döneminde 1055 TL olacak.

İşyerlerinde ise bu kural uygulanmıyor. Kanun kapsamında yapılan ve 2020 yılına kadar yürürlükte kalacak uygulamaya göre işyerlerinde sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir

Eryaman kiralık daire

Eryaman Satılık Daire

Eryaman'da satılık daire

Ankara Eryaman satılık daire

Eryaman'da kiralık daire

Eryaman kiralık ev

Eryaman satılık ev

Ankara Eryaman kiralık daire

Eryaman satılık

Ankara Eryaman'da satılık daire
Eryaman emlak